Lecithin Shaklee: Kelebihan dan Kepentingannya
Lecithin iaitu phospholipids iaitu lemak yang terdapat dalam setiap sel badan kita. Jika phospholipids hadir tetapi tidak mencukupi dalam membran sel badan, membran akan hilang keupayaan untuk menguatkan dan melindungi sel-sel.
Lecithin tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan kita tetapi ia adalah keperluan badan kita. So kita perlu memastikan lecithin diambil dalam setiap diet pemakanan kita. Antaranya terdapat dalam kuning telur, jangung dan kacang soya. Kacang soya mengandungi lecithin yang paling tinggi. Sebab itu, Shaklee mengekstrak kacang soya non-GMo untuk dijadikan Lecithin Shaklee.
Kandungan Lecithin Shaklee
1. Choline
– termasuk dalam kumpulan B compleks dan ia adalah lipotropic (pengemulsi
lemak). Choline perlu ada bersama inositol untuk membentuk lecithin dan
bertindakbalas dengan lemak dan kolesterol.
2. Inositol
– juga termasuk dalam kumpulan B compleks yang larut air. Penting untuk memastikan sel-sel otak sihat. Nasihat daripada
Earl Mindell (New Vitamin Bible) iaitu untuk peminat kopi disarankan ambil
inositol, choline dan Vitamin E.
3. Asid Linoleik- merupakan dalam kumpulan asid lemak yang mana
penting dalam diet pemakanan kita.
Kepentingan Lecithin
Biasanya Lecithin sangat berkait
rapat dengan sistem pelansingan iaitu bertindak sebagai pengemulsi lemak
(memecah lemak). Tapi sebenarnya kepentingan Lecithin sangat banyak.
1. Pengemulsi
Lemak
- Adalah pengemulsi semulajadi iaitu bertindak sebagai detergent ke atas lemak-lemak dengan memastikan lemak-lemak terapung dalam saluran darah dan tidak melekat pada dinding membran.
- Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
- Membantu kawal paras triglycerides.
- Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol
2. Fungsi Otak
- Lecithin adalah makanan untuk otak dan saraf kita. Ia penting untuk pembangunan sistem otak iaitu penting penghantran impuls saraf ke dalam otak dan memainkan peranan dalam neurotransmitter yang mengawal ingatan jangka pendek
- Membantu untuk mengurangkan dan mencegah penuaan dan penyakit Alzheimer
3. Untuk warga tua
Bertindak sebagai pelincir kepada sendi dan penyembuhan tisu pankreas dan buah pinggang serta lapisan usus yang kebiasaan dialami oleh orang
yang meningkat umur.
4. Penghadaman
Lecithin diperlukan untuk
menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat
penting untuk proses penghadaman yang mana memudahkan proses penyerapan untuk
vitamin A, D, E dan K
5. Untuk Sel
Memain peranan utama dalam penyerapan nutrisi dalam
dalam aliran darah kita. Jika Lecithin tidak semakin berkurangan tidak
mencukupi menyebabkan selaput darah kita mengeras dan aliran darah tidak lancar.
6. Kardiovascular (Sistem Jantung)
Fungsi utama lecithin adalah sebagai
“Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
Pengambilan Lecithin secara konsisten boleh
menjadikan kulit kita lembut (mencegah daripada ekzema), mengurangkan gejala
PMS, gangguan haid dan menopaus.
Pengambilan kuantiti Lecithin bergantung kepada
penggunaan anda. Jika untuk membuang lemak berbeza dosage dengan hanya untuk
kesihatan. Ingin tahu pengambilannya hubungi saya. hehehe
0 comments:
Catat Ulasan